Philip K VVS

Kontakta oss!

Stambyte Bostadsrättsförening

6 viktiga frågor vid stambyte i bostadsrättsförening

Om du varit med om ett stambyte i din lägenhet så vet du hur påfrestande det kan vara. När man inte längre har tillgång till rinnande vatten förstår man hur odrägligt livet kan bli utan ett välfungerande badrum. När det gäller att leva utan kök så funkar det alltid med att äta ute även fast det blir rätt dyrt efter ett tag och inte optimalt om man har småbarn hemma.

Styrelse eller stämmobeslut?

Styrelsen ansvarar för att fastigheten sköts ordentligt och i enlighet med en upprättad underhållsplan. Det är när styrelsen anser att stambyte är nödvändigt och stammarnas skick står på spel så bör detta diskuteras och beslutas på en stämma.

 

Nedsatt hyra under stambyte?

Man vill helst inte bo kvar i lägenheten under tiden som ett stambyte pågår men ibland har man inget val. Tyvärr så stödjer ej bostadsrättslagen att bostadsrättsföreningen blir ersättningsskyldig. Detta kan endast ske när föreningen anses ha vållat skada till eller eller genom försumlighet ha orsakat skada i vilket fall om stammarna hade läckt och detta skapat en vattenskada så hade föreningen kunnat bli ersättningsskyldig.

 

Måste man delta i ett stambyte?

 

Har du nyligen renoverat badrummet och känner att den kommer bli förstörd under ett stambyte? Eller du kanske inte tycker att ett stambyte är nödvändigt? Hur som helst är svaret nej. Så länge beslutet togs på ett lagligt sätt såklart. Din BFR har lagen på sin sida att få genomföra arbeten som är nödvändiga åtgärder som ligger inom deras områden. Men man skall alltid förhandla och se om det finns utrymme att anpassa jobbet på ett sätt som underlättar för dig.

 

Hur hanterar man medlemmar som vägrar tillträde?

 

Som vi skrev tidigare så står det i bostadsrättslagen att föreningen måste ha tillträde. Detta betyder att de kan använda sig av alla möjliga åtgärder för att få komma in.

 

Hur skyddar jag mitt nyligen renoverade exklusiva badrum under ett stambyte?

 

Som vi pratat om tidigare är det vanligaste att någon som nyligen renoverat sitt badrum inte vill delta i stambyte. Eftersom man enligt lag måste delta finns det några tips på hur du kan mildra konsekvenserna med några enkla förslag.

 

    • Be om att få prata med de skall utföra arbetet för att se vilka delar av badrummet de tror att de kan rädda/återanvända, vilket i sin tur besparar föreningen pengar som kan läggas annorlunda på din bostadsrätt.

 

  • Fråga om det är möjligt att betala mellanskillnad på materialet för att få högre kvalité/skräddarsytt enligt dina önskemål.

 

Vem ansvarar för fel i entrepenaden?

 

Vad händer när problem börjar dyka upp några år efter att arbetet har avslutats? Vänder man sig till sin BRF eller direkt till entreprenören som utförde arbetet? Eftersom BRFet är den som är avtalspart så skall man börja där och se över avtalet som skrevs. Har man gjort en dålig upphandling och missat att förhandla garantier kan det bli jobbigt rättsligt.

Det är alltid bra att investera i ordentliga avtal upprättade av experter som vet vilka fallgropar man skall undvika, det lönar sig verkligen i längden och du kommer kunna sova gott med tanke på att du vet att du har fått fram det bästa möjliga avtalet till din styrelse/brf.

Kontakt

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Telefon

E-Post